reede, 24. veebruar 2012

121. päev, 17. veebr. Lõuna-Ameerika 60 aastat hiljem

L: Vaatame filmi The Motorcycle Diaries noore Che Guevara ja ta sõbra 8000 km-isest reisist läbi Lõuna-Ameerika. See on üks kahest filmist, mis inspireeris mind oma maailmareisi ette võtma. Teine oli The Last King of Scotland, mis räägib väljamõeldud noore šoti arsti seikluste otsingust Ugandas, kus ta leiab töö tegelikult elanud diktaatori ihuarstina. Seda vaatasime Annaga juba enne reisi – see film üldse ei julgustanud teda Aafrikasse minema. Nüüd veensin ma teda ka teist vaatama. 

Che reis toimus 50ndatel ja on hea võrrelda tänast Lõuna-Ameerikat sellega. Oma reisil nägi ta suurt sotsiaalset ebavõrdsust ja vaesust, mis panigi teda hiljem kommunistina revolutsioone läbi viima. Pärast paljusid kriise ja sõjaväediktatuure võib vähemalt Tšiili ja Argentiina kohta öelda, et areng on olnud märgatav ja 60 aastat hiljem enam vaesus nii silma ei torka. Tšiili on isegi OECD-s, maailma rikaste riikide ühenduses, kuhu ka Eesti hiljuti astus. Kuigi väidetavalt on Tšiili endiselt üks maailma suurima ebavõrdsusega riike.

Alberto ja noor Guevara 1952. aastal pidalitõbistelt saadud parve peal Amazonase jõel. Allikas: Wikipedia
Sinisega on maad mööda läbitud teekond, punasega lennud, millest viimased 2 (Miamisse ja tagasi) tegi Che juba üksi. Allikas: Wikipedia

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar