esmaspäev, 20. veebruar 2012

111. päev, 7. veebr. Bariloche. Dr. Richter´i saar

L: Saabume Bariloche`sse, Argentiina noorpaarikeste linna, nagu ühes kohas seda nimetati. Asub see mägede vahel ilusa järve kaldal ja on Argentiina järvistu üks suurimaid linnu. Siin on rohelist palju rohkem kui lõunas. Võiks öelda siinne loodus näeb välja nagu Šveitsis.


Meil õnnestub Perito Morenos olles lõpuks kokku leppida ööbimine kohaliku juures, kelleks on Leandro CouchSurfing`u lehelt. See on sama organisatsioon, mille uue aasta peol Kuala Lumpuris osalesime. Leandro ja tema majakaaslane Nadim on minuga ühevanused füüsikud, kes töötavad ja teevad doktorikraadi Bariloche`s asuvas Balseiro füüsikainstituudis, mis on Lõuna-Ameerika suurimaid. Leandro uurib ülimadalatel temperatuuridel protsesse ja Nadim arendab nanotehnoloogiat. Mõlemad on tegelikul pärit kaugelt põhjast Tucumani linnast.

Naljakas oli selle instituudi saamislugu. Teise maailmasõja lõpus tuli Argentiina presidendi Juan Peróni juurde saksa-austria teadlane Ronald Richter, kes ütles, et suudab teha valmis termotuumareaktori, mis toodaks suures koguses odavat energiat. Kuna autoritaarne Perón ei saanud kohalike teadlastega läbi ja sai soovituse ühelt teiselt saksa teadlaselt, siis ta andiski Richterile hunniku raha ja koha, kus tegutseda. Huemuli saarele Bariloche lähedale ehitati teadlasele 1949 laboratoorium ja 1951 teatas Perón avalikkusele, et termotuumareaktsioonid on sellel saarel edukalt läbi viidud. 

Kui mõne aja pärast rohkem midagi kuulda polnud, määras Perón komisjoni eesotsas kohaliku füüsiku Balseiroga kontrollima, kas austria-saksa teadlane ikka saavutas selle, mida väitis. 1952 septembris üllitas komisjon aruande, mida võiks tõlkida kui „tegevustest Huemuli saarel”. Selgus, et mitte ainult ei olnud too teadlane olnud ebaadekvaatne oma väidetes, vaid ta oli ka põhimõtteliselt hull. 
 
Rahastus võeti ära kui ka teine komisjon neid väiteid kinnitas, kuid  kulunud oli praeguses vääringus 300 miljonit dollarit. Rahastus suunati kohalikele teadlastele ümber ja 1955 rajati sinna lähedale Barilochesse uus füüsikainstituut, kust on tulnud aastate jooksul mitmeid olulisi avastusi ja kus Leandro ja Nadim ka nüüd tegutsevad. Huemuli saarel on laborite varemed siiani alles.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar