teisipäev, 2. jaanuar 2024

9. päev, 17.11. Elevandisaar. Valvur üritab raha välja pressida

Reedel pärast hommikusööki sattun majutuses juttu ajama 28-aastase kohalikuga, kes on üksi Kairost tulnud Aswani puhkama ja plaanib juba järgmisel päeval minna Luxorisse, et seal õhupalliga lennata. Ta töötab graafilise disainerina ühes Kairo väikses loovagentuuris. Graafilist disaini on ta õppinud omal käel ja pidevalt arendab end edasi. Ta ütleb, et selle töö peal teenib ka Egiptuses väga hästi. Kairo talle väga ei meeldi, kuna see on must ja mürarikas. Ta eelistab Aswani külakese rahu ja ilusat loodust. Ta pole kunagi välismaal käinud, kuid unistab reisimisest ja tahab eriti näha lund Euroopas.   

sõidame takso ja praamiga Aswani Elevandisaarele (inglise keeles "Elephantine island"). Tegu on nuubialaste poolt tihedalt asustatud,  autovaba ja väga kitsaste tänavatega tillukese saarega Niiluse jõe peal. Õhtul jalutame pea terve saare läbi. 

Pinev olukord tekib siis, kui me ei soovi osta piletit kohaliku templi ja püramiidi varemete juurde (mingit ametlikku hinnakirja üleval pole, kuid küsitakse 200 EGP ehk 6 € sularahas inimese eest) ning läheneme neile teiselt poolt ja teen nende suunas paar pilti. Kaugelt hakkab valvur kurjalt hüüdma. Hakkame ära minema, kuid ta käsib paigale jääda. Lõpuks jõuab ta kohale ja nõuab piletiraha, kuna pildile jäid ka varemed. Ütlen, et võin need pildid ära kustutada. Ta on nõus. Kustutan pildid ära ja ta jätab meid rahule. 

Pärast reisi loen uutest Khnumi templi Google Mapsi arvustustest, et hiljem külastanutelt küsiti hoopis 160 EGP ehk 5 € sularahas inimese eest. Üks arvustaja kirjutas, et kui täpset raha maksta ei ole, siis öeldakse, et tagasi pole võimalik anda (tavaline praktika Egiptuses). Ühes teises arvustuses kirjutatakse, et täpselt samamoodi teiselt poolt sisse minnes nõuti ka neilt piletiraha, kuigi seekord 160 EGP, ning nemad maksidki, kuigi said aru, et kogu see asi ei ole päris õige. 

Aswani idakallas Elevandisaarele suunduvalt praamilt

Vaade Elevandisaare korteri rõdult

Elevandisaare väiksed põllud (peenrad) ja palmid

Vaade Elevandisaare söögikohast idakaldale

Niiluse traditsioonilised purjepaadid feluccad

Veel elevandisaare lopsakaid palme

Mäe otsas on näha 1960 valminud sultan Aga Khani mausoleumi, mille lasi talle ehitada tema naine

Elevandisaare Ibiza restoran

Elevandisaare majad olid tagasihoidlikud, kuid inimesed väga sõbralikud

Ka selle majutuskoha kõrval asus jalgpalliväljak, kus lapsed õhtul mängisid

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar