laupäev, 6. jaanuar 2024

12. päev, 20.11. Luxori Kuningate Orus

Esmaspäeva hommikul tahame võtta taksot, et sõita Kuningate Oru hauakambritesse. Üks poiss tänavalt ütleb, et ta isa saab meid viia ja kaupleb meiega hinna osas. Lõpuks jõuame kokkuleppele ja keskealine Mohamed võtabki meid peale. Tee peal räägib ta pikalt oma raskest elust ja kirub maapõhja president Sisit ning räägib, et nii hullu diktatuuri polnud isegi Hosni Mubaraki ajal, kes 2011 Araabia Kevade sündmuste ajal kukutati. Ta on ühtlasi esimene kohalik, kes meile otseselt Sisit kritiseerib. Terve riik on samas Sisi plakateid täis, kuna just on lähenemas presidendivalimised, et tema niigi juba 9 aastat kestnud valitsusaega veel 6 aastat pikendada. Ta ütleb, et Sisi ajal on vaesed sattunud veelgi suuremasse vaesusesse ja Sisi kui endine kindral on igale poole võimuorganitesse pannud sõjaväelased. 

Ühtlasi räägib ta, et Luxoris leiavad elanikud tihti enda maalt erinevaid antiikseid esemeid ja äritsevad nendega. Valitsusele antakse teada ainult nendest esemetest, mida ise liigutada ei jõuta või millel puudub väärtus. Ta pakub, et võib meil aidata mustalt turult neid Vana-Egiptuse esemeid osta, kuid me pole sellest huvitatud.

Kuningate Orus külastan järgmiste vaaraode hauakambreid:

  1. Ramses IV,
  2. Ramses IX,
  3. Tausert&Setnakht,
  4. Ramses V&VI,
  5. Sety I.

Igas hauakambris on kohalik valvur, kes pea alati hakkab järel käima ja kas näitab mingeid seinamaalinguid ja räägib midagi, laseb mingitesse algselt blokeeritud templi osadesse või pakub, et teeb sinust pilti. Üks valvur lausa haarab mult fotoka ja hakkab sellega ise tegema laemaalingutest pilte, justkui ma ei saaks sellega ise hakkama. Kõigil juhtudel lõppeb see sellega, et valvur lunib tippi. Kui olla samal hetkel ainus või pea-aegu ainus külastaja hauakambris, siis on väga raske tipi maksmisest pääseda, isegi kui tegelikult on valvur olnud kas täiesti kasutu või lausa tüütu. Kui üks valvur räägib, kuidas ta lapsed kõik arstideks on õppinud, siis saame aru, et ilmselt teenivad nad siin tippidega väga hästi, sest kõrgharidus on Egiptuses tasuline. Ka reisijuhtides on kirjas, et kohalikud kasutavad seda ära, et valged ei julge öelda "ei" kui nad mingeid teenuseid, mida tegelikult vaja ei ole, peale sunnivad. Kui Lonely Planetis on kirjas, et need valvurid saavad väga kehva palka ja seega kindlasti tuleks neile tippi maksta, siis mina soovitan seda mitte teha, sest tegelikult nad saavad ka teistelt turistidelt väga kena noosi kätte. Kui arvestasin selle põhjal, palju meie tippi andsime (vastavalt tavapärastele tasemetele) ja palju umbes päevas nad tippe võiksid saada, siis sain, et ainuüksi tippide pealt peaksid nad kuus oma 2000 € teenima. 

Seejärel Kuningate Org suletakse ja Mohamed tuleb meile oma taksoga jälle järgi. Ta räägib, et on haigeks jäämas ja teel teeme peatuse apteegis, kust ta ostab endale mingeid ravimeid. Seekord ta pole nii jutukas. Siiski annab ta enda telefoninumbri, et vajadusel meid veel sõidutada.

Vaade Luxori korteri rõdult

Luxori luksusliku korteriga käis kaasas ka basseinikasutuse võimalus

Kurna küla elanikud liigutati uude kohta, kuna Vana-Egiptuse ülikute hauakabrid olid nende majade all

Ülikute Org sisaldab 63 Egiptuse Uue Kuningriigi (16.-11. sajand e. Kr.) üliku hauakambrit

Vaarao Ramses IV sarkofaag

Vaarao Ramses IX hauakamber

Ramses IX valitses 1129-1111 e. Kr.



Naisvaarao Tauserti (1191-1189 e. Kr.) ja vaarao Setnakhti (1189-1186 e. Kr.) hauakamber

Ramses III võttis Setnakhtile mõeldud hauakambri endale ja lasi Setnakhti matta hoopis kuninganna Tauserti hauakambrisse

Kuningate Org, kus need hauakmbrid on kaljude sisse raiutud

Vaaraode Ramses V ja VI hauakamber u 12. saj. e. Kr.

Algselt ehitati see ilus hauakamber Ramses V-le

Hiljem aga lasi aga tema onu Ramses VI end sinna matta (tema sarkofaag on pildil)

Ramses VI ajal Vana-Egiptus kaotas alasid ja majandus käis alla

Kokkuhoiuks lasi ta esiisade mälestusmärkidele enda sümbolid peale raiuda ja võttis ka Ramses V hauakambri taaskasutusse

Vaarao Seti I haukamber, kuhu tuli osta eraldi 50 € maksev pilet

Seti I hauakamber pidavat olema kõige ilusam

Seti I oli Ramses I poeg ja valitses umbes 1300 aastat e. Kr.

Seinamaalingud Seti I hauakambrist

Kuigi Seti I hauakamber on ilus, ei jää teised, mis lisapiletit ei nõua, sellele palju alla

Kallis piletihind on ühtlasi mõeldud kaitsma Seti I hauakambrit

Lisaks lubatakse seda külastada päevas ainult 150 inimesel

Meie majutus Niiluse läänekaldal, mida Vana-Egiptuses peeti surnute kuningriigiks

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar