teisipäev, 8. mai 2012

173.päev, 9. aprill. Machu Picchu vallutamine


L: Hommikul 5.30, veel täiesti pimedas alustame mäe vallutamist. Ka siin on olemas buss, kuid see maksab 19 USD-d üles ja alla 15-minutise sõidu eest. Jala on ikka palju lõbusam. Mina olen juba kõrgusega harjunud ja 2400 m pole võrreldes Boliivia pideva 4000 meetriga midagi. Kuid Aasia tüdrukud tulid alles hiljuti ja soovivad iga natukese aja tagant hinge tõmmata. 7 paiku jõuame lõpuks üles. 

Kuigi juba ronides näeme võimsaid vaateid pilvedesse mattunud roheliste teravate mägedega, on kohale jõudes avanev pilt muljetavaldav. Pilvedesse mattununa tundub Machu olevat tõeline kummituslinn. Näen Elenit ja Marekit. Selgub, et neil eelmisel päeval nii hästi ei läinud ja nad jäid raudtee juures matkates täiesti vihma kätte. Küll aga on nende giid asjalik ja liitun hoopis nende grupiga. Saan teada, et inkad sõid ainult taimetoitu. Ja elasid 120-aastaseks.

Selle kohta, miks Machu Picchu nii hästi säilinud on, on mitu teooriat. Esiteks, et nagu paljudes muudes kohtades, hukutasid tuulerõuged kõik elanikud. Või et lihtsalt jäeti see hispaanlaste saabudes maha. Igatahes, kaevati ta džunglist välja alles 20. sajandi algul (kuigi kohalikud kogu aeg ta olemasolust teadsid), nii et konkistadoorid temast midagi ei teadnud. Kuna sinna viis 8 teed, siis oli ta inkadele oluline kaubasõlm, kuid lisaks ka erilise perfektsionismiga ehitatud. 

Veedan lõpuks varemetes 4 tundi, ringi uidates ja erinevaid giide kuulates. Siis on kell 11 ja aeg hakata tagasi liikuma. Seekord matkan üksi. Kui jõuan hüdroelektrijaama juurde, olen juba üsna väsinud. Seekord veab ja saan ühistakso peale, mis läheb otse Santa Mariasse, võin Santa Teresa vahele jätta. Kuid Santa Mariasse jõuan alles 4 ja selgub, et järgmine buss tagasi jõuaks kohale alles öösel. Õnneks saan tunni pärast mingi kohalike seltskonna erabussi peale. Kitsas on, aga kiirem. See viib mind hosteli lähedale väljakule, nii et saan jala öömajja jalutada. Tehtud!






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar