pühapäev, 3. detsember 2023

2. päev. 10. november. Püramiididega tutvumas

Oma esimesel hommikul Kairos naudin hommikusööki hotelli katusel koos Suure Püramiidi vaatega. Seejärel söön lõunat juba päris püramiidide külje all. Püramiidide pileti lunastamiseks on avatud ainult üks väike kassa, kus saab ainult kaardiga maksta. See on nii selle pärast, et varasemalt piletimüüjad panid pidevalt osa rahast enda tasku, küsides turistidelt kõrgemat hinda või andes neile lihtsalt vähem raha tagasi. Ümber kassa tunglevad kohalikud, kes üritavad pahaaimamatuid turiste enda võrku püüda. Näiteks nad väidavad, et on töötajad, kuid tegelikult kui annad enda pileti neile, võtavad nad selle ära ja ei anna enne tagasi, kui neile suurema summa „giiditeenuse“ eest maksad.

Üks suvalise välimusega mees ütleb, et tema järgi tuleb tulla, et püramiidide juurde sisse saada. Suhtun skeptiliselt ja ei lähe sinna, kuhu ta näitab, sest olen lugenud, et ei tasu kedagi usaldada. Lõpuks selgub, et tema ikkagi ongi töötaja ja juhatab õigesse kohta ning ka raha ei küsi selle eest. Pilet ise on QR-koodiga ja sellega saab automaatsest elektrooniliselt väravast sisse.

Sees algab tõeline möll. Pakutakse giiditeenust, kaamelisõitu, hobuvankrit ja suveniire. Jalutan kõigist neist mööda ja ignoreerin nende pakkumisi ja küsimusi a la: „Kust sa pärit oled?“ Sellele küsimusele vastamine viib alati pealetükkiva müügini. Astume ka mõnesse hauakambrisse püramiidide juures sisse.  Need näevad üsna lihtsakoelised välja.

Üldine pilt on räpane. Prügi vedeleb igal pool. Kahe hauakambri vahel urineerib üks kaameliajaja. Püramiidide alumistele seintele on soditud. See pole ka ime, sest terve Suure Püramiidi kohta on ainult 1 valvur, kes jõuab valvata ainult seda, et keegi püramiidile otsa ei roniks. Selle eest on ette nähtud suured trahvid.

Kui kell on juba veidi üle 4, siis takistavad valvurid 3. püramiidi juurde minekut ja hakkavad vilesid puhusid inimesi alalt välja ajama. Kuni kella 5ni välja aetakse inimesi nagu kariloomi sissepääsu poole.

Seejärel sõidame taksoga avastama Kairo kesklinna. Seal ühel ristmikul tuleb rääkima kohalik vanamees, kes räägib head inglise keelt. Selgub, et ta on endine õpetaja, kes koolis õpetas geograafiat. Ta ajab mõnda aega juttu ja läheb seejärel ära. Ikkagi leidub ka selliseid kohalikke, kes alustavad ise vestlust ja ei soovigi raha saada. 

Hommikusöök hotelli katusel - omlett, falafel, toorjuust, salat

Giza püramiidid Rooftop 7000 restoranist

Rajatud vahemikus 4500-4600 aastat tagasi

Kaamelikarjused olid väga suhtlemisaltid

Kaamelite kohtlemine püramiidide juures pidavat olema üsna kehv

Menkaure püramiidist käskis Egiptuse sultan 1196. aastal alustada lammutamist, kuna need ei mahtunud Islami maailmapilti. Pärast 8 kuud tööd andis ta alla, auk aga jäi.

3 Giza püramiidi isale Khufule, pojale Khafrele ja lapselapsele Menkaurele

Hobuvankrid lõpetamas päevatööd

Ohutusest mitte kuskil Egiptuses keegi ei hoolinud. Turvavöösid kasutati ainult nendes autodes, mis muidu hakkasid piiksuma

Suuruselt teisel Khafre püramiidil on tipus veel säilinud algne valgest lubjakivist kate

Kaamelituurid päeva lõpus tagasi tulemas

Sfinksi lasi rajada vaarao Khafre enda näo järgi. Nina lõhuti ilmselt 1378 moslemite poolt, kellele ei meeldinud, et kohalikud talupojad teda endiselt kummardasid

Milleks panna last autosse sisse, kui võib sõita ringi auto peal

Vaade Niiluse Kairo poolele Giza poolt

Vaade Kairole katuseterrassilt

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar