L: Sõidame bussiga Peruusse. Siin
aga väike tagasivaade aga Boliivia toidule.
A: Boliivia toit on igati
maitsvam ja tervislikum kui Argentiina ja Tšiili oma. Lõpuks ometi pääseme
empanadadest ja pitsadest. Siinne toit meenutab ema tehtud roogasid. Olenevalt
piirkonnast on kõige levinum kas kana või liha milanesa. Milanesa ehk
paneeritud. Kõrval on alati riis, (frii-)kartul ja salat. Igas kohvikus antakse
juurde ka oliivõli ja veiniäädikat. Viimasest sattusin nii hoogu, et vahepeal
mu terve taldrik ujus selles. Loobusin sellest alles siis, kui keel hakkas
imelikult kipitama.
Oruros sai meie peamiseks toiduks
friikad kanaga, mis maksid umbes 20 krooni ringis. See kiirtoit on kohalike
seas väga populaarne ja odav. Selle teine variant on salsipapas ehk friikad viineritega, mis maksab ca 10 krooni.
Kuna meie edasine teekond viis
meid järveäärsesse piirkonda, siis pearoaks oli nii Copacabanas kui ka Isla del
Sol’s forell. Nendes kohtades on väga populaarne komplektlõuna või – õhtusöök.
Nii maksab kahekäiguline lõuna 40-50 krooni. Esimeseks roaks on alati
köögiviljasupp (väga maitsev igal pool) ja teiseks mingi praad oma valiku
järgi. Mina üldjuhul võtan kogu aeg forelli, kuid Leo proovib ka liha ja kana.
Ühel õhtul Copacabanas otsustame
minna samasse kohvikusse ja tellides õhtusöögi (mina kala ja Leo liha), kukub
me suu lahti, kui näeme tohutut suur portsjoni. Meeletult suur taldrik, mis
pigem on kandiku suurune. Leo liha tuleb hoopis kahe taldriku peal. Ühel on
kartul, riis ja salat, teisel on 40 cm laiune lihakäntsakas, mille peal on muna
ja sibul. Jääme igati toiduga rahule.
Otsustame lõunat ka järgmine päev seal
samas süüa. Tellime Plato tipical, mis lõpuks osutub terve reisi suurimaks üllatajaks.
Saame uba, keedukartulit, maisi ja juustu. Isegi baarmen itsitab, et tegemist
on ökoloogilise toiduga.
Saarel (Isla del Sol) sööme
enamuse ajast jällegi forelli, kuid igakord võtame erineva retseptiga. Nii
pakutakse seal forelli võis, paneerituna, sidruniga või lihtsal praetuna. Ja
kui vahepeal läks kõht tühjaks, siis haarasime (kuivad) burgsid või salsipapad.
Kokkuvõtvalt toit on hea ja
taskukohane. Soovitame!
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar