pühapäev, 14. jaanuar 2024

15. päev. Lahkumine Kairost ja Egiptuse kokkuvõte

Neljapäeva hommikul ärkan vara ja söön veel viimase hommikusöögi hotelli katusel vaatega püramiididele. Seejärel tellin takso lennujaama, kuid taksojuhi telefonis jookseb Uberi äpp kokku ja taksojuht palub minu telefoni koos Mapsi juhtnööridega, et selle abil lennujaama sõita. Aafrika suurimas linnastus (2023. aasta seisuga 22 miljonit elanikku) on hommikul väga palju ummikuid ja seetõttu on äpp hädavajalik, et valida tee, kust normaalse ajaga lennujaama jõuab. Lennujaamas annan kogu oma allesoleva sularaha taksojuhile ja jõuan ilusti Turkish Airlines lennukile, mis viib mind Istanbuli kaudu tagasi Tallinnasse.

Kuidas võtta kokku Egiptust? Väga muljetavaldav ajalugu ja varemed - neid on rohkem, kui mitmes teises riigis, kus ma olen käinud, kokku. Siiani avastatakse ja kaevatakse neid välja. Püramiidid on nendest muidugi kõige muljetavaldavamad ja neid on kõige parem nautida lähedal mõne hotellirestorani katuselt. Kindlasti ei tasu jätta neid külastamata, kui Egiptuses käia - tasub tulla kasvõi kuurordist päevatuuriga.

Samas oli ka loodus ilus - kõrbed, Niiluse jõgi ja selle äärne rohelus. Ma olen alati reisides kõige kõrgemalt hinnanud loodust. Õhtune jalutuskäik kõrbes ja liivadüüni otsast päikseloojangu vaatamine olid minu jaoks kõige nauditavamad hetked kogu reisil. Samuti ööbimine kõrbelaagris.

Linnadest Kairo ei olnud üldmuljena just kõige ilusam, nagu arvas ka kohalik graafiline disainer, kes ise seal elas. Samas jõeäärne kesklinn oma pilvelõhkujatega oli muljetavaldav, eriti öösel. Aswan ja Luxor olid väiksemad ja ilusamad. Aswani väikses külas ja Elevandisaare korteris elamine oli väga meeldiv kogemus.

Turistina puutub palju kokku nende kohalikega, kes üritavad midagi müüa või lihtsalt jootraha nuiata või kerjata. See võib olla tõeliselt tüütu. Minu soovitus on neid lihtsalt ignoreerida täielikult - mitte vastata midagi. Isegi kui ütled selgelt, et sa ei ole huvitatud, siis saadakse sellest julgust vestlust edasi arendada või võetakse seda lausa huviavaldusena. Siis hakatakse pakkuma järjest madalamaid hindu, kuna algselt pakutud hind ei olnud õige. See on meie jaoks täiesti ebaloogiline, aga kui neil on korduv kogemus, et turist, kes alguses pole huvitatud, lõpuks ikkagi nende kauba või teenuse ostab, siis tekibki selline loogika. Turist, kes lihtsalt ignoreerib ja midagi ei vasta, tundub tõeliselt lootusetu juhtum. See, et algselt pakutav hind on 5-10 korda kallim hinnast, mida maksavad kohalikud, on tavaline, seega kaubelda tasub. Riiklikel turismiobjektidel on isegi ametlikus hinnakirjas turistide hind 10 korda kallim kohalike omast. Sellest tulenevalt ei ole Egiptus väga odav sihtkoht, kuid Euroopast soodsam on ta kindlasti. 

Egiptuse inimesed on tegelikult sõbralikud ja heasüdamlikud, kui nendega lähemalt tuttavaks saada. Juba lühikese vestluse jooksul võib saada teada palju inimese isiklikust elust, raskustest, unistustest ja suhtumisest valitsusse. Kohalik graafiline disainer ütles, et egiptlased on tolerantsed ja võtavad enda riiki lahkelt vastu näiteks teistest Aafrika riikidest saabunud põgenikke, keda on praeguseks juba päris palju. Tõsi, kogu 5 miljonit Gaza sektori elanikku valitsus vastu võtta ei soovi, kuid arvestades Egiptuse  enda 100 miljoni suurust elanikkonda ja majanduse veidi kehva seisu oleks see ilmselt riigile üle jõu käiv ülesanne ka.

Turistidesse suhtutakse hästi, sest kohalikel elanikel on hädasti vaja raha, mida nad majandusse toovad. Egiptus on suurepärane sihtkoht ka algajale seljakotiga reisijale, sest on arengumaa kohta küllaltki arenenud ja turvaline - kui võrrelda näiteks minu esimese Euroopa-välise seljakotireisi sihtkoha Etioopiaga. Loomulikult tasub siiski enne või reisi ajal mõnda reisijuhti (mul oli digitaalne Lonely Planet tahvelarvutisse ostetud) ja/või Wikitravelit lugeda, viia end kurssi erinevate võimalike petuskeemidega ja olla ringi liikudes alati tähelepanelik ning võõraste kohalike jutu suhtes skeptiline!


Suur Püramiid varahommikul

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar