esmaspäev, 16. juuli 2012

239.päev, 14. juuni. Baobabi saar, näljakliinik ja nõiapõletuskoht


Hommikul kell 7 oleme paadi väljumiskohas ja 45 minutit hiljem paat ka välja sõidab. Järve peal on mere mõõtu lainetus ja paat käib üles-alla. Üks mees kühveldab kogu aeg vett välja. Mõned korrad sureb mootor välja ja laine lükkab paadil külje ette. Üsna ruttu saadakse mootor tööle ja saadakse natuke riskantsest asendist välja. Tund ja veerand hiljem maabume liivarannal.

Lapsed pakuvad meie kotte tassida ja sakslane võtabki ühe natuke vanema teed näitama ja kotti tassima. Küsime, kui kaugel on kuurort. Saame erinevaid vastuseid. 20 minutit. 40 minutit. Tund. Reaalselt lähebki tund, kuigi teeme (loe: teised teevad) kõrvetava päikse käes päris head tempot.

Esimene pilk hostelile on silma rõõmustav. Ilus liivarand, kuhu on ehitatud baarihoone, majakesed ja rannahütid. Vee ääres ootavad kanuud ja kajakid. Kohtan kahte nendest iisraellastest, kellega tutvusin Nkhata Bay-s, Asifi ja Mikat. Nemad tulid sama praamiga otse siia. Lisaks on nad siit leidnud veel ühe iisraellase, Iogevi (jätsin nime meelde „Jõgeva“ järgi). 

Kuna kuurordis süüa on kallis ja Iogev tunneb teed, siis läheme koos saare suurimasse külasse lõunat sööma. See saar on teistsugune. Kui Chizumulu oli paksult maju täis, siis siin on suured avarad lagendikud, künkad ja baobabi metsad. Saare nimi „Likoma“ tähendabki kohalikus keeles „baobabi“. Külla jõudmine võtab tunnikese. Läheme sööma „Näljakliiniku“ nimelisse söögikohta. Erinevalt teisest saarest on siin olemas ka reaalne toiduvalik – riis, friikad või nshima liha, kala või kanaga.

Tagasiteel astun läbi kohalikust anglikaani katedraalist, mis on suurim ehitis saarel, täitsa nagu mõni Euroopa katedraal. Rajati see misjonäride poolt 1905. aastal saare ossa nimega Chipyela, mis tähendab „põletuskohta“. Nähtavasti põletati siin nõidu. 

Õhtul kuurorti jõudes just päike loojub teise saare taha. Pimedas on näha, kuidas järve peal vilguvad kümned tuled. Need on kalamehed, kes valguse abil kala püüavad. Pistavad lambi vette, meelitavad sellega kalad kohale ja siis tõmbavad nad võrguga välja. Ainult et vahel tuleb tuul ja viib kalurid minema. Näiteks eelmisel saarel olid 2 kalurit 2 päeva kadunud olnud ja meie sealoleku ajal selgus, et tuul oli nad maismaale viinud.

Sakslane Alex, kohalik ja inglanna Alice teel Chizumulu saarelt Likomale

Arstihakatised Alice ja Peter ning Alex peale Likoma kuurorti jõudmist söömas

Linnuke kohalike seas väga populaarse mankala kivimängu peal.


Näljakliinik ravis tühja kõhtu üsna tõhusalt
Väänkasvudest moodustunud veider seest õõnes hütike küla keskel

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar