esmaspäev, 9. juuli 2012

225.päev, 31. mai. Malawi – kütusekriis, naispresident ja rahapakid


Hommikul avastan oma rahakotist veel 50 000 Sambia kwatchat. Ehk siis tegelikult mul oleks viimasel ööl Sambias olnud võimalik ööbida ka paremas kohas kui prussakamotellis. See raha kulub ikkagi ka ära, kui pean Aafrika reisi lõpus niikuinii tagasi Sambiasse minema. Sao Paulo lennujaamas olin ju sunnitud ostma tagasilennupileti just sealt.

Lähen raha vahetama ja saan 250 EUR-i eest 89 000 Malawi kwatchat- Enamus on 500-sed, mõned 1000-sed antakse ka. Kõige suurem ehk 1000-ne rahatäht on neil peale 30% devalveerimist väärt 3 EUR. Kuid need alles tulid kasutusele ja enamasti saad igal pool 500-seid, mis on väärt 1,5 EUR. Raha antakse pakkidena ja topin need omale kotti.

Kell 16.15 jõuan immigratsiooni, kuid kuna sulgemiseni on 15 minutit, siis loomulikult öeldakse, et tule homme tagasi. Kuid vähemalt saan viisa avalduse vormi ja info, et mingeid muid pabereid nagu kiri töökohast või kontoseisu väljavõte pole vaja. Esimest oli vaja Hiina ja teist Brasiilia viisa jaoks.

Tagasiteel tahab üks oma kunsti müüv poiss minuga hirmsasti juttu ajada. Saan teada, et kütusekriis, mille kohta lugesin enne Aafrikasse jõudmist Tarmo Tammingu blogist, on läbi. Ehk enam pole bensiinijaamad bensiinita ja bensiini ei müüda mustal turul kaks korda kõrgemate hindadega. Selle olevat lõpetanud just too kuu aega tagasi toimunud devalveerimine. Poisi jutu mõte on muidugi, et elu on ikkagi väga raske ja ma peaksin tema loomingut ostma. Seda ma ei tee.

Teine asi, mida külalistemajas saan teada, on see, et selle väikse Aafrika riigi naispresident Joyce Banda on olnud võimul ainult mõned kuud. Ja et ta sai võimule, kui eelmine president südamerabandusse suri. Juba Sambias keegi kohalik ütles: „Hehee, neil seal Malawis on NAISpresident!“ Enne oli Aafrikas ainult üks naispresident - Libeerias. Aafrikas on kokku 54 riiki.

Malawi raha pakid, mis kokku väärt 250 EUROt

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar