kolmapäev, 25. jaanuar 2012

87. päev, 14. jaan. Melaka kuulsusrikas ajalugu


L: Käime Melaka ajaloolise Hiinalinna õhtusel jalutustänaval, kuulame kohalikku Hiina orkestrit, vaatame draakonipeadega mehi tantsimas ja lõbusat hiina esinejate duot laval kõvasti ja valesti laulmas. Ilmselt teevad nad neid asju seoses peagi saabuva Hiina uusaastaga 23. jaanuaril. Sellega seoses on ka linn igal pool punaste Hiina laternatega kaunistatud.
 
Melaka oli malaide pealinn enne Kuala Lumpurit. Umbes 1500. aasta paiku tuli siia Sumatra saarelt prints, kes tegi Melakast tähtsa kaubasadama. Seal vahetasid Hiina ja India laevad omavahel kaupa ja lisaks võtsid peale džunglisaadusi. Case rääkis, et 500 hindut abiellusid seal 500 hiinlannaga ja nii sündiski malai rahvas. Päris nii see siiski ei olnud. See on tõsi, et kui too prints tõi omale Hiinast naise ja sai kaaskonnana veel 500 naist, kes segunesid kohalikega Melakas ja praeguseks on Melakas maailma suurim Hiina surnuaed väljaspool Hiinat. Kuid malaid tulid põhja poolt Malaisiasse kuskil 1000 aastat enne Kristust. Orang Aslid ehk „algsed inimesed“ on ainsad, kes seal kogu aeg on olnud. 

Igatahes, Melaka kuningriik laienes, kuid tema iseseisvus kestis ainult ca 100 aastat. Kõigepealt tulid vürtsinäljas portugallased. Nende järeltulijad on siiani Melakas ja räägivad oma keelt. Siis võtsid nende kaubateed üle hollandlased. Kui Holland Euroopas Napoleoni poolt vahepeal ära vallutati, siis lubasid britid Melakat "valvata". Muidugi hollandlastele nad seda tagasi ei andnudki. Britid tõid Malaisiasse sisse kõvasti hiinlasi ja hindusid, sest pidasid malaisid laiskadeks ning viisid pealinna Kuala Lumpurisse. Lõpuks alles 1957 sai Malaisia brittide alt vabaks. Igatahes on tänu sellele Melakas tekkinud kõigi nende kultuuride, arhitektuuri, toidukunsti ja rahvuste segu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar