neljapäev, 24. detsember 2015

19. päev, 20. nov. Lõppsõna. Kes või mis on Vietnam?

Mis on Vietnam? Üks piklik S-kujuline Aasia riik? See ei ütle just palju. Tõusev majandustäht? Kui alustada vähesest, siis see ei ole just suur saavutus. Odav kuurort? Tahaks loota, et ta on siiski midagi rohkemat. Raske ajalooga riik? Kahtlemata. Aga kui Kuuba oli prints vaese mehe riietes, siis millise kujundliku võrdluse võiks Vietnami kohta teha?

Vietnam on nagu see vanatädi, kes Hanoi kesklinnas tänava peal pudelitest sojapiima müüs. Ta on näinud nii keisri valitsusaega kui sotsialismi. Nüüd on ta kohanenud kapitalismiga ja entusiastlikult müüb oma toodet. Uudishimust ja ühtlasi ka kaastundest sa ostad selle. Maitsed, aga see pole päris see, mida ootasid. Või noh, sa ei teadnudki, mis see on. Ega ta ei osanud sulle öelda, et see on sojapiim. Sulle jääb millegi uue proovimise ja tädi aitamise rõõm. Maitse on omapärane, aga oled valmis seda ka uuesti proovima.

Halong Bayle ja Cat Ba saarele läheks hea meelega uuesti natuke pikemaks ajaks. Sest need rohelised veest kerkivad mäed on tõesti ainulaadsed. Ehk tulen millalgi tagasi. Seni aga - las see riik areneb ja muutub. Ootan huviga, kas kommunistlik valitsus jääb nende muutuste tuules püsima või rahvas otsustab, et see tuul peab ka nemad minema puhuma.

Küsisin Bellalt, kelle kodulinna keskel asuva uhke valitsushoone hoovis olevatest valjuhäälditest lasti päev läbi propagandistlikku juttu: „Kas sulle meeldib praegune valitsus?“ Vastuseks raputas ta tugevalt pead, kuid ei öelnud sõnagi. Olime väikses söögikohas, kus oli ka teisi inimesi. Tahaksin loota ja uskuda, et iga diktatuuri aeg saab ükskord otsa. Seega ütleksin lõpetuseks kohalikule Leninile: „Good-bye, Ho Chi Minh!“


Viimasel hommikul sattume söögikohta, kus omanik laulab meile karaoket ja laseb ka mul "Yesterday"-d proovida


Läbisime oma teekonnal Ho Chi Minhist Hanoisse busside ja rongiga kokku ca 2100 km

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar