kolmapäev, 1. aprill 2015

16. päev, 2. märts. Kuidagi peab ju ära elama! Etioopia kokkuvõte



Koiduga tuleme pealinna Addis Ababasse, et õhtul lennujaama minna ja alustada tagasiteed. Kohtume ühes söögikohas uuesti meilt 1. päeval koos ras Davidiga raha välja petnud rastaga, kelle minibuss meile järgi ei tulnudki. Küsime talt: „Miks ta seda teeb, miks ta petab ja rikub sellega oma riigi mainet, mille tulemusel mõnigi turist jätab siia tulemata?“ Ta vastab: „Kuidagi peab ju ära elama!“ Ja naerab. Välimuse järgi pole tal ära elamisega küll mingit probleemi. 

Õhtul sõidame taksoga lennujaama. Ethiopian Airlines’i lendu oodates saame lennujaamas tuttavaks ühe 60+ vanaprouaga, kes just on samasuguse Etioopia-reisi lõpetanud. Üksi. Seljakotiga. Ta ütleb, et see on ainus viis kuidas reisida. Et ta üritab ka oma lapselapsi kasvatada backpackeriteks, mitte mingiteks kuurortis-redutavateks puhkuseturistidest.

Tagasi Eestisse läheme läbi Jordaania, Londoni ja Soome, kus ööbime Mardi tuttava juures. Ülejärgmisel päeval kell 9.30 hommikul jõuame Helsingist laevaga D-terminali. 

Tunne reisi lõpus? See kõik käis väga kähku, ühelt poolt tahaks veel olla, teisalt on kodus inimesed, kelle jälle nägemist kaua juba oodatud...

Tunne neli aastat hiljem? Kohe peale reisi pani Mart Facebooki Etioopia-albumi pealkirjaks „Utopia“. Midagi sellist tundub ta tänaseni. Muidugi tulevad vanu kirju lugedes meelde kõik need raskused. Nüüd tundub naljakas, kuidas ma tollal nii väga malaariat kartsin. 

Aafrikalikku inimeste soojust olen kohanud ka mujal. Äärmuslikku vaesust samuti. Kuid tänu oma koloniseerimisvabale ajaloole on siin segamatult välja arenenud ja säilinud araabia ja afrokultuuride segu. Kas ma mainisin, et kirikujoonistustel oli risti löödud Jeesus musta nahavärviga? Kus maailmas veel midagi sellist võib näha? 

Tegu oli minu esimese arengumaaga, kus ma backpackerina käsin. Ja kuigi nüüd olen käinud paljudes, ei ole ükski selline nagu Etioopia. Esimese korra tunnet ei saa enam kunagi korrata.

Ainult Etioopias! Auto ette Etioopia ortodoksi risti panemine kaitseb avariide eest
Reisi marsruut

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar