esmaspäev, 30. märts 2015

8. päev, 22. veebr. Axum – vana Etioopia impeeriumi pealinn. Kõigi eestlaste sõber Tekleweini



Hommikul jõuame lõpuks iidse (300 e. Kr kuni 700 p. Kr) Aksumi kultuuri pealinna. Tutvume turismiinfopunktis Tekleweiniga, kes ütleb, et tal oli eestlasest sõber. Pakume, et võime ka sõpradeks hakata – ta on nõus. 

Vaatame üle Aksumi peamise vaatamisväärsuse – monoliidivälja. Aksumi impeeriumi ajal valitses siin religioon, mis nägi suurte sammaste püstitamist jumalate auks. Ja iga kord aina võimsamate. Üks kord esimesel või teisel aastasajal oli kõigist eelmistest suurem sammas üles vinnamisel pikali kukkunud ja mitmeks tükiks purunenud. Peale seda said kohalikud aru, et see ei ole ikka jumalale meelepärane tegevus ja pöördusid ristiusku. Purunenud sammas on oma kohal tänase päevani.

Käime läbi ka hauakambrid ja muuseumi, samuti Seeba kuninganna basseini ja ronime mäe otsa.

Kui liigume lõunakuumuse eest varjule, kohtame oma hotellis kõrbenud, kõhuhädadest vaevatud ja tüdinud iiri paarikest, kes ütleb, et „lendab siit pärapõrgust juba järgmisel päeval tagasi pealinna ja seejärel koju“. Nojah. Kuna oleme reisiks korralikult valmistunud, siis meid sellised hädad ei piina.

Käime oma uue sõbra Tekleweiniga teed joomas. Ta läheb tööle tagasi. Vahepeal ronime üles järgmisest mäest, kus on nagu Bahir Daris riiklik Yeha hotell. Sealt saab päikseloojangut pildistada.

Peale tööpäeva lõppu lähme Tekleweini ja ta isaga baari õlut jooma ning maailma asju arutama. Õhtu lõpus kutsub ta meid järgmiseks õhtuks enda perele koju külla kohvitseremooniale, kuhu kavatseme ka minna.

Suur puu



Monoliidid

Selle monoliidi pani Mussolini vahepeal pihta ja ühes tükis tagasi ei andnudki

See on siis see kuulus viimane monoliit, mis rajamisel puruks kukkus
Linnast väljas asus müüriga ümbritsetud ülikute väikeste monoliitide väli


Pildid Etioopia ortodoksi kirikust. Kui inimesed lugeda ei oska, tuleb puust ette teha ja punaseks värvida!


Arvasite, et õigeusu kirikud on kirjud?

Ta on ju eesel!

Seeba kuninganna basseini kohal

Seeba kuninganna bassein, kus kohalikud pesid pesu

Päikeseloojang nüüdseks tähtsusetu ja väikse, aga hiilgava ajalooga Aksumi kohal


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar