kolmapäev, 28. mai 2014

4. päev, 8. mai. Jeruusalemm. Kui usk kutsub...



Kuna minuga samal ajal on plaaninud Jeruusalemma minna rootslane Josef, kes ööbib seal ka samas hostelis, siis võtame rännaku ette koos. Josefi hüüdnimeks, mis teda pahandab, paneb Daniela Florentine’i hostelis „Arnold“, sest ta näeb välja nagu Arnold Schwarzenegger. Ja isegi räägib inglise keelt sama aktsendiga.

Õhtul olen Jeruusalemma hosteli katusel, vaatan loojuvat päikest vanalinna kohal ja kuulan moslemikvartalist kostuvat mošeede palvele kutsumise kakofooniat. Kuigi siin on hulga jahedam kui mereäärses Tel Avivis, ööbib ka siin terve hulk inimesi terrassil. Sattun vestlusringi, kus üks noor Rootsi tüüp räägib, kuidas ta siia sattus.

Nimelt oli ta väiksest peale tahtnud preestriks saada. Omal ajal lapsed koolis norisid teda selle pärast ja lõpuks ta õppis isegi religiooniõpetuse tunnis valetama, et tema jumalasse ei usu. Kuid keskkooli lõpu lähenedes hakkas see teda aina rohkem vaevama, kuni lõpuks teatas ta vanematele, et ta on otsustanud preestriks hakata.

Ta kartis, et ta veendunud ateistist isa, kellel hoopis teine tulevik talle plaanitud oli, ütleb tast lahti. Kuid seda ei juhtunud ja ta tundis, kuidas sellest hetkest valdas teda rahu ning teadmine, et liigub õige eesmärgi suunas.

Et preestriks õppima minna, pidi ta kõigepealt läbima psühhiaatrilise ekspertiisi, siis 2 tundi kohaliku piiskopi ristküsitlust kannatama ja lõpuks 6-liikmelise komisjoni mitu tundi kestnud ristküsitlusele vastu pidama. Samuti oli nõutud juhilubade olemasolu, mille eksami. Viimase kahe eksami tulemusi teadmata tuli ta Jeruusalemma mingist seminarist osa võtma. Ta ütles veel, et preestriks saamiseks peab Rootsis õppima ülikoolis 5 või 6 aastat ja siis ka esialgu töötama preestri abina paar aastat.

Ma ei saa jäta mainimata, et tegu oli äärmiselt terase noormehega. Ta lõbustas kõiki oma oskusega inglise keelt rääkida erinevate aktsentidega – Ameerika (see oli ta lemmik), Inglise, Iiri, Lõuna-Aafrika, Nigeeria, India. Ütles, et see oli osa inglise keele õppest tema koolis, mis talle eriliselt meeldis.

Igatahes soovisin talle edu oma eesmärkide saavutamisel.

Iisraeli rändas 90ndate algul palju venelasi ja seetõttu on ka vene turiste siin palju

Selline oli prügimajandus meie hosteli juures tänava ääres

Kebabisai

Jeruusalemma vanalinna õitsev kaubandus

Vaade vanalinnale ja Oliivimäele hosteli katuselt

Öösel on vanalinna tänavatel väga vaikne

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar