kolmapäev, 16. mai 2012

185.päev, 21. aprill. Copacabana lained. Jalgpallihullus. Kohalikega baaris


Hommikul leian Alina küll Facebook-is üles ja kirjutan talle küsimuse, et kas temaga on kõik ikka korras, kuid ühtegi vastust sellele ei tule ka järgmiste nädalate jooksul. 

Otsustan minna Copacabana randa. Copacabana liivariba on laiem ja rannapoolne autotee on nädalavahetusel tehtud jalakäijate teeks, nii et esmamulje on parem, kui Ipanemast. Seekord ei võta ma isegi mobiili kaasa, ainult metrookaardi. Seega saan ka rahulikult ujuda. Või siis mitte rahulikult. Sest Atlandi ookeani lained on nii tugevad, et ühe korra lööb selja tagant tulev laine mu vastu kõhuga vastu merepõhja. Ja teine kord külje pealt paneb mind vee all kaks uperpalli tegema. Aga lõbus on rannal lesides vaadata, kuidas lained vees seisvate kohalike naiste ujumisriideid kipuvad pidevalt ära viima. Nemad isegi ei ürita ujuda (seda teevad mehed), lihtsalt püüavad laineid või jooksevad nende eest ära.

Kuna mu Botafogo linnaosa on tegelikult üsna lähedal, üritan mööda randa sinna tagasi kõndida. Ainult et see ei õnnestu, sest Suhkrutüki mägi on ees ja ühtegi teed ümber selle ei lähe. Lisaks hakkab vihma sadama. Ootan pool tundi ajaleheputkas, kuni vihm jääb nõrgemaks. Siis proovin jala ringiga minna, kuid Botafogosse viib ainult läbi mäe minev autotunnel. Lõpuks lähen ikka metroo peale. 

Vihm jääb järgi ja käin ühes hosteli lähedal olevas pubis õhtusööki söömas. 11-12 reaali (80 kr) eest saab tohutu portsu. Koosneb see kanast, riisist, friikartulitest ja Brasiiliale väga iseloomulikult mustadest ubadest. Telekast tuleb jalgpall. Mängivad Botafogo ja mingi teine võistkond. Mehed baaris muutuvad väga elavaks. Alati, kui keegi värava lööb, hüüab kommentaator umbes minuti „goooal“. Üks mees baaris isegi kõva häälega tänab värava löönud pallurit. Jalgpalliarmastus on siin suur.

Hiljem istun hostelis, kui Murillo ütleb, et läheb mõnede tüüpidega hostelist õlut jooma ja pakub, et ma võiksin ka ühineda. Nõustun. Baaris maksab üks suur õlu 6 reaali (40 kr). Kuigi on tegu kallima baariga, antakse igaühele väike sööklaklaas ja laua peal olevast pudelist valatakse pidevalt nendesse klaasidesse. Ilmselt on siin nii kombeks. Meiega on 2 tüüpi. Al Kan (22) on Saksamaa türklane, kes ühes Brasiilia lõunapoolses väikelinnas vabatahtliku töö just lõpetas. Õpib muidu ärikorraldust. Marcos (25) on kohalik, lõpetanud äsja inseneriõpingud ning samast linnast kust Al Kan just Riosse tulnud (kohtusid  nad ilmselt bussis), kus teda juba erialane töö ootamas. 

Kui juba mitu õlut joodud, muutub Murillo jutukaks. Küsin, et kuidas siis ikkagi elu Brasiilias on. Murillo ütleb üsna targalt, et kuigi Brasiilia majandus on hetkel üks kiiremini kasvavaid maailmas, läheb ikkagi veel kaua aega kui meditsiin, haridus jne. Euroopa tasemele jõuavad. Rios on ta elanud 6 aastat ja nagu ta ütleb, varastati talt midagi esimest korda sel aastal Karnevali ajal. Ta tahab millalgi minna ka sarnasele reisile, nagu mina. Samas ütleb ta, et siin vanemad kindlasti ei võtaks töö pooleli jätmist nii rahulikult. Kuna Murillo tellib meile pidevalt õllesid juurde, siis lõpetame alles öösel kella kahe paiku.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar