neljapäev, 10. mai 2012

174.päev, 10. aprill. Cuzco õitsev kunstielu ja verine ajalugu


L: Et eelmised päevad olin päris aktiivne, võtan rahulikumalt. Kasutan oma varem ostetud Cuzco turistipiletit (varemete jaoks). Ega ju üldiselt väga palju muuseumites reisi jooksul ei ole sattunud. Käin populaarkunsti muuseumis ja linna valduses olevas ajaloomuuseumis. Populaarkunsti muuseumis on igasugused kohalike kunstnike/skulptorite viimastel aastakümnetel iga-aastase konkurssi võitnud nukud/skulptuurid.

Cuzco on juba konkistadooride saabumisest peale oluline kunstilinn, kui asutati Cuzco maalikunstikool. Siin sulasid kokku lääne ja inkade kunst. Kuna ka linn ise on ilus ja inspireeriv, siis aastasadu on siin õppinud ja elanud palju kunstnikke. Tegu on umbes nagu Lõuna-Ameerika Pariisiga. Ka praegu võib tänaval näha palju noori kunstnikke, kes oma töid pakuvad. Üks pakkus värvitrüki tehnikas töid isegi naeruväärse 1 soli eest tükk.





Ajaloomuuseumis on mõned inkade vidinad. Saan teada, kuidas pisco´t teha. Ja midagi ka ajaloost. Välja tuuakse kaks Peruu suurkuju. Carcilaso de la Vega, kes sündis üsna kohe peale portugallaste saabumist. Ta isa oli konkistadoor ja ema inka-printsess. Kuigi ta elas oma täiskasvanu elu Euroopas, kirjutas ta hulga raamatuid inkade kultuurist ja oma kuninglikust päritolust.

Ja Tupac Amaru II, inkapealik kes juhtis 1780. aasta inkade ülestõusu Cuzcos. Ning oli ka esimese raamatute suur austaja. Toon ära tema kuulsa tsitaadi peale kinni võtmist: „Siin ei ole teisi kaasosalisi peale minu ja sinu. Sinu, sest sa oled rõhuja ja minu, sest ma olen vabastaja. Me mõlemad väärime surma“.
Kui kiiresti inkad vallutati? 1526. hispaania konkistadoor Francisco Pizarro liikus Panamast lõunasse ja leidis rikkad inkade linnad ning läks tagasi koju lisavägede järele. Eurooplased tõid endaga kaasa haigused, mis kohalikele olid tundmatud. 1527 tapsid tuulerõuged inkade impeeriumi valitseja Huayna Capaci. 

Kaks poega, kelle vahel ta impeeriumi ära jagas, asusid omavahel võitlusesse. 1532 jõudis Pizarro vägedega tagasi, vangistas ning tappis uue valitseja (kes oli vahepeal oma poolvenna alistanud). 1533 hävitas Pizarro 180 mehe ja 30 hobusega rohkem kui 5000 mehega inkade armee ja vallutas Cuzco. Seega läks inkade avastamisest alistamiseni ainult 8 aastat. Kuigi järgmisel 40 aastal toimus veel 2 suuremat ülestõusu, millest ühe käigus sai surma ka Pizarro.   



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar